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APPENDIX 2 
 

QUESTIONS AND ANSWERS 
 

AMENDMENTS TO THE MAIN MARKET LISTING REQUIREMENTS IN RELATION TO THE 
STRUCTURED WARRANTS FRAMEWORK 

 
 
CHAPTER 5 - STRUCTURED WARRANTS  
 
General 
 
5.1 What are the roles of SC and Bursa Securities respectively in approving the issuance 

and listing of structured warrants (“SW”)? 
 

SC approves the eligibility of an issuer of SW, and registers the prospectus and term 
sheet for specific issuance of SW in accordance with the CMSA. Bursa Securities approves 
the listing and quotation of SW on Bursa Securities pursuant to the Main LR.   

 
SW where underlying financial instrument is exchange-traded fund (“ETF”)  
 
5.1A Are the market capitalisation requirements still applicable to ETF in the case of an 

issuance and listing of SW where the underlying financial instrument is units in the 
ETF? 

 
Yes, if the ETF is listed on a securities exchange outside Malaysia which is a member of 
World Federation of Exchanges or which is approved by Bursa Securities. In such 
instance, the issuer must ensure that underlying ETF meets the market capitalisation 
requirements in paragraph 5.04 of the Main LR.1 However, there are no market 
capitalisation requirements applicable if the underlying ETF is listed on Bursa Securities.  

 
 
 
 
 

 
1  Paragraph 5.04(1)(b) of the Main LR stipulates, among others, that where the underlying ETF is listed on a securities exchange 

outside Malaysia which is a member of the World Federation of Exchanges or is approved by the Exchange, the underlying ETF 
must have an average daily market capitalisation equivalent to at least –  

 
(a) RM3 billion in the past 3 months ending on the last market day of the calendar month immediately preceding the date of 

issue; or 
 
(b)  RM5 billion for newly listed ETF that does not meet the 3 month market capitalisation track record.  
 

 Paragraph 5.04(2) of the Main LR stipulates that if the underlying ETF will be listed on a securities exchange outside Malaysia 
which is a member of the World Federation of Exchanges or which is approved by the Exchange, the underlying ETF must have 
a market capitalisation equivalent to at least RM5 billion based on the issue price of the units in the ETF as set out in the 
prospectus. 
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Listing of SW pending listing of underlying financial instrument 
 
5.2 Can an issuer submit a listing application to Bursa Securities for the issuance and 

listing of structured warrantsSW where the underlying corporation or exchange-
traded fund ETF has not been listed but is seeking listing either on Bursa Securities 
or on a securities exchange outside Malaysia? 
 
Yes, the issuer may do so provided that it complies with the following requirements: 
 

 (a) in the case of an underlying corporation,  set out in paragraph 5.03(1A)2 of the 
Main LR (if the underlying corporation or exchange-traded fund is seeking listing 
on Bursa Securities) or paragraph 5.04(2)3 of the Main LR (if the underlying 
corporation or exchange-traded fund is seeking listing on a securities exchange 
which is a member of the World Federation of Exchanges or is approved by Bursa 
Securities); and 

 
 (b) in the case of an underlying ETF, paragraph 5.04A4 of the Main LR and in addition, 

paragraph 5.04(2) of the Main LR (if the ETF is seeking listing on a securities 
exchange which is a member of the World Federation of Exchanges or is approved 
by Bursa Securities).  

 
5.3 Paragraph 5.03(1A) of the Main LR now allows the Since listing of structured 

warrantsSW where the underlying corporation or exchange-traded fund ETF is 
seeking listing on Bursa Securities is permitted under the Main LR, . Wwhen can the 
structured warrants will such SW be listed on Bursa Securities? 
 
Generally, the listing of structured warrantsSW shall only take place 5 market days after 
the date of the listing of the underlying shares in a corporation or units of an exchange-
traded fund ETF on Bursa Securities (“5 Market Day Requirement”).  

 
5.4 Is the 5 Market Day Requirement applicable to a listing of structured warrantsSW on 

Bursa Securities where the underlying corporation or exchange-traded fund ETF is 
seeking listing on a securities exchange outside Malaysia? 
 
No, the 5 Market Day Requirement does not apply to such listing of structured 
warrantsSW on Bursa Securities. 

 
 

 
2  The underlying corporation or exchange-traded fund must have a market capitalization (excluding treasury shares) of at least 

RM3 billion based on the issue price of the shares in the corporation or units in the exchange-traded fund as set out in the 
prospectus. 

 
3  The underlying corporation or exchange-traded fundETF must have a market capitalization equivalent to at least RM5 billion 

based on the issue price of the shares in the corporation or units in the exchange-traded fund ETF as set out in the prospectus, 
and upon listing, the corporation or exchange-traded fundETF must comply with the other requirements set out in paragraph 
5.04 of the Main LR. 

 
4  The underlying ETF must not be a leveraged ETF or inverse ETF. 
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Underlying shares for put warrants 
 
5.4A Can an issuer issue put warrants based on underlying shares listed on Bursa 

Securities, including the non-Approved Securities? 
 

No. Pursuant to paragraph 5.06 of the Main LR, an issuer can only issue put warrants 
based on underlying shares which are part of the Approved Securities as defined in Rule 
1.01 of the Rules of Bursa Securities.  

 
5.4B What are considered as “Approved Securities”? 

 
Pursuant to paragraph 5.02 of the Main LR, “Approved Securities” has the meaning given 
in Rule 1.01 of the Rules of Bursa Securities. The list of the “Approved Securities” may 
be obtained at Bursa Securities’ website at:  
 
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/regulated_short_s
elling.  

 
Admission Processes & Procedures 
 
5.9 In view of the cut-off time referred to in Question Error! Reference source not 

found. and the condition that the announcement can only be made after receipt of 
a confirmation from Bursa Depository that the structured warrantsSW are ready to 
be credited into the respective securities accounts, what is the cut-off time for the 
issuer to submit the final allotment information and the warrant certificate to Bursa 
Depository? 
 
If an issuer wants the listing to take place on a particular date, it must submit an error-
free final allotment information and the warrant certificate to Bursa Depository at the 
earliest time practicable and in any event not later than 9.00 a.m. on the market day 
immediately before the actual listing date.  

 
5.10 Do the issuer of structured warrantsSW and its directors have to provide any 

undertakings to Bursa Securities? 
 

Yes, an issuer of structured warrantsSW has to furnish to Bursa Securities an undertaking 
in the form as prescribed in Annexure PN27-C of Practice Note 27 while its directors 
have to provide undertakings in the form as prescribed in Annexure PN27-D of Practice 
Note 27. 

 
 
 
 
 
 
 
 

https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/regulated_short_selling
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/regulated_short_selling
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Terms and conditions 
 
5.17 Can an issuer issue additional units of SW to the existing holder as a result of an 

adjustment arising from the Corporate Proposals5 (as defined in paragraph 5.17 of 
the Main LR)? 

 
No, pursuant to paragraph 5.17 of the Main LR, where an issuer proposes an adjustment 
to the terms of the SW arising from a Corporate Proposal, the issuer may only adjust the 
exercise price, or conversion ratio or call price of its SW, or both. It is not allowed to 
issue additional units to the existing holders. 

 
Further Issue 
 
5.18 Can the issuer place out or offer the additional units of SW issued under a further 

issue of its structured warrantsSW (“Further Issue”) which form part of the existing 
listed series of structured warrantsSW (“Existing Issues”) to the public directly? 

 
 No, issuance of additional units of SW under Further Issue pursuant to paragraph 5.29 of 

the Main LR is only allowed for market making purpose.  
 
 In this respect, the additional units will be listed as additional units to the Existing Issue 

and will be traded under the same stock code, stock short name and ISIN Code as the 
Existing Issue. 

 
Continuing listing obligations 
 
5.21 In respect of the bull equity linked structure referred to in Question Error! 

Reference source not found. above, how often does the periodic information 
referred to in paragraph 5.35(1)6 of the Main LR have to be furnished to Bursa 
Securities? 

 
 As the expiry date of the bull equity linked structure in this case is 6 months, pursuant 

to paragraph 5.35(2)(b) of the Main LR, an issuer must furnish to Bursa Securities the 
periodic information prescribed in paragraph 5.35(1), on a fortnightly basis.  

 

 
5  Based on paragraph 5.175.02 of the Main LR, “Corporate Proposal” means - 
 

(a)  a corporate exercise undertaken by the underlying corporation or the issuer of the underlying financial instrument, for 
example a such as capitalisation issues, rights issue, consolidation, bonus or rights issue or subdivision of shares or capital 
reduction exercises; or  

 
(b)  any event which has a dilutive or concentrative or other effect on the  theoretical value of the underlying financial 

instruments. 
 
6  The periodic information prescribed under paragraph 5.35(1)  of the Main LR is – 
 

(a) the number of SW structured warrants exercised during the relevant timeframe; 
(b) the cumulative number of structured warrantsSW exercised to date; and 
(c) the number of structured warrantsSW outstanding. 
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5.28 Does an issuer of structured warrantsSW have any other continuing listing obligations 
apart from those stated in Chapter 5 of the Main LR? 

 
Yes, pursuant to paragraph 5.42 of the Main LR, an issuer must also comply with Chapters 
1, 2 and 16. The other Chapters of the Main LR do not apply to an issuer of structured 
warrantsSW.  

 
5.29 Does an issuer of structured warrantsSW have to comply with the provisions relating 

to corporate governance, for example, the requirement to set up an audit 
committee? 

 
 No, pursuant to paragraph 5.42 of the Main LR, an issuer is not required to comply with 

the provisions on corporate governance as set out in Chapter 15 of the Main LR. However, 
an issuer is encouraged to maintain good corporate governance in its company. 

 
Callable Bull/Bear Certificate (“CBBC”) 

 
5.31 Does a CBBC issuer have to comply with the same obligation as an issuer of SWA 

structured warrant issuer? 
 
Unless otherwise provided in the Main LR, an issuer of CBBC must comply with all the 
requirements in the Main LR which are applicable to an issuer of structured warrantsSW. 
 

5.32 Issuer A intends to issue 100 million callable bear certificates on 1 June 2010. The 
callable bear certificates issued will be based on PLC X’s shares listed on Bursa 
Securities. In what situation can Issuer A issue the callable bear certificates? 
 
Pursuant to paragraph 5.06(a) of the Main LR, Issuer A may only issue the callable bear 
certificates if the shares are part of the Approved Securities7 as defined in  Rule 704.1 
of the Rules of Bursa Securities (“Approved Securities”).   
 

5.33 [Deleted]What are considered as “Approved Securities”? 
 
Pursuant to paragraph 5.02 of the Main LR, “Approved Securities” has the meaning given 
in Rule 704.1 of the Rules of Bursa Securities. The list of the “Approved Securities” may 
be obtained at Bursa Securities’ website at:  
 
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/regulated_short_s
elling.  
 
 
 
 

 

 
7  See also Question and Answer 5.4B for more information on the Approved Securities. 
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5.34 If the underlying financial instrument of a callable bear certificate is an exchange-
traded fund ETF, must the issuer issue the callable bear certificates together with 
the callable bull certificates? 
 
No, the issuer need not issue the callable bear certificates together with any callable 
bull certificates if the underlying financial instrument is - 
 
(a) an exchange-traded fundETF;  
 
(b) an index; or 
 
(c) Approved Securities. 

 
5.36 Settlement of CBBCs where the call price is different from the exercise price  

 
This Question is based on the same facts as Question Error! Reference source not 
found. above. For the purpose of this Question, it is assumed that the next trading 
session after the MCE occurs at 9.30 a.m. contains at least 1 hour of continuous 
trading for PLC X’s shares as defined in paragraph 5.25A(2) of the Main LR. 
 
(a) Assuming the traded prices of PLC X’s shares during the various trading 

phases on 2 August 2010 are as follows: 
 

No Trading Phase Time Traded Price of 
PLC X’s Shares 

(RM) 

1 Opening 9.00 a.m. 2.00 

2 Continuous Trading 9.30 a.m. 1.40 

10.00 a.m. 1.70 

10.30 a.m. 1.50 

11.30 a.m. 1.60 

12.30 p.m. 1.30 

Lunch 

3  Opening  2.30 p.m. 0.90 

4 Continuous Trading 3.00 p.m. 1.20 

3.30 p.m. 1.35 

4.00 p.m. 1.40 

5 Closing 4.50 p.m. 0.90 

 
Are the callable bull certificate holders in this case entitled to receive a cash 
amount upon the MCE? 

 
Yes. Pursuant to paragraphs 5.25A(1)(b)(i) and 5.25A(2)(a) of the Main LR, where 
the call price of a callable bull certificate is different from the exercise price, 
the certificate holders will receive a cash amount if the lowest traded price 
transacted during the Main Trading Phase  main trading phase as prescribed by 
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Bursa Securities (“Main Trading Phase”)8 of an underlying financial instrument 
from the MCE up to the end of the next trading session, is above the exercise 
price. 
 
In this case, MCE occurs at 9.30 a.m. The lowest traded price transacted during 
the Main Trading Phase** of PLC X’s shares from the MCE (9.30 a.m.) up to the 
end of the afternoon trading session, is higher than the exercise price of RM1.00. 
 
As such, the callable bull certificate holders in this case are entitled to receive 
a cash amount upon the MCE. 
**For the purpose of the lowest traded price during the Main Trading Phase, the 
opening and closing prices are not taken into account. As such, the opening and 
closing prices of RM0.90 which is lower than the exercise price of RM1.00 is not 
taken into account. Instead, RM1.20 which is the lowest traded price during the 
continuous trading phases is regarded as the lowest traded price for settlement 
purpose. 

 
 Note: The requirement that only the lowest/highest traded price that occurs 

during the “Main Trading Phase” can be taken into account in computing the 
settlement price of a CBBC, is only applicable when the underlying financial 
instrument is shares or exchange-traded fundsETF listed on the Exchange. 

 
 

 
 
 

[END OF APPENDIX 2] 
 
 

 
  

 
8  The Main Trading Phase is set out in paragraph 2.3 of Chapter 2 (Trading Phases & Marketing Timing) of the Bursa Trade 

Securities II - Participating Organisation’ Trading Manual. This is available on Bursa Securities website at 
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/manual_guidelines_po. 

 


